Υιοθετήσατε νέο σκυλάκι; Μερικές Χρήσιμες Συμβουλές!

hostnoxτα νέα μαςLeave a Comment

Πάντα υπάρχει πολλή χαρά αλλά και άγχος όταν ένα σκυλάκι μπαίνει στο σπίτι και η οικογένεια μεγαλώνει κατά ένα μέλος! Αυτό το ζωάκι θα σας χαρίσει αμέτρητες στιγμές γέλιου και ευτυχίας, θα σας αγαπάει ανιδιοτελώς και θα σας προσφέρει απλόχερα την αγάπη και την αφοσίωση του. Εσείς τι είστε διατεθειμένοι να κάνετε για εκείνο;

Πρώτα απ’όλα, πριν την είσοδο του ζώου στο σπίτι, χρειάζεται να ασφαλίσετε τον εσωτερικό χώρο και το μπαλκόνι, ώστε να προστατέψετε εκείνο, αλλά και την ιδιοκτησία σας από φθορά. Βάλτε σε ψηλά ράφια γυάλινα βάζα, ποτήρια και όλα τα τρόφιμα και βεβαιωθείτε ότι δε μπορεί να πάρει κάτι από τα σκουπίδια. Απομακρύνετε ή προστατέψτε όλα τα καλώδια και τις πρίζες και όλα τα προϊόντα που αποθηκεύονται στο μπάνιο και μπορεί να καταποθούν από τον σκύλο.

Ανάλογα με το αν είναι κουτάβι ή μεγαλύτερο ζώο, αγοράστε από πριν την κατάλληλη ξηρή τροφή για εκείνο – πάντα της καλύτερης ποιότητας, με την πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης να αποτελεί το πρώτο συστατικό της. Υπολογίστε πόσα γραμμάρια τροφής χρειάζεται να τρώει ημερησίως ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του, και χωρίστε αυτήν την ποσότητα σε 2 μερίδες για τον ενήλικο σκύλο, και 3 για το κουτάβι. Το ζώο πρέπει να έχει πάντα στη διάθεσή του φρέσκο και δροσερό νερό. Αλλαγές στην τροφή (άλλη μάρκα, μαγειρεμένη τροφή, κονσέρβα) πρέπει να γίνονται σταδιακά, αναμιγνύοντας για 5-7 μέρες την παλιά με τη νέα τροφή, μειώνοντας την παλιά σταδιακά, για να αποφύγουμε γαστρεντερικές διαταραχές.

Προσπαθήστε να δημιουργήσετε και να τηρείτε ένα ημερήσιο χρονοδιάγραμμα για το φαγητό και τη βόλτα του σκύλου σας και μην τα αλλάζετε χωρίς λόγο. Καλύτερα είναι να τρώει το ζώο μετά τη βόλτα, ώστε να μην τρέχει με γεμάτο στομάχι και να θέλει να γυρίσει στο σπίτι γιατί θα πεινάει. Στην αρχή το κουτάβι θα λερώνει μέσα στο σπίτι, μέχρι τους 3 – 3,5 μήνες που θα μπορεί να βγαίνει βόλτα και θα μάθει να περιμένει μέχρι εκείνη την ώρα. Για τις πρώτες του βόλτες, αγοράστε αρχικά κοντό λουρί για να μάθει το σκυλάκι να περπατάει δίπλα σας κι όχι να τρέχει ανεξέλεγκτα. Μην το αφήσετε ελεύθερο αν δεν το έχετε εκπαιδεύσει να έρχεται όταν το φωνάζετε, για να αποφύγετε ανεπιθύμητες συνέπειες.

Το ζώο πρέπει να εξεταστεί από κτηνίατρο που θα βεβαιώσει την καλή κατάσταση της υγείας του. Στη συνέχεια θα λάβει αντιπαρασιτική αγωγή και αν είναι 2 μηνών, θα κάνει τα πρώτα του εμβόλια. Αυτά θα επαναληφθούν σε 3-4 εβδομάδες και από εκείνη τη στιγμή θεωρείται το ζώο προστατευμένο από αντισώματα και μπορεί να πάει στο πάρκο και να συναναστραφεί με άλλα ζώα. Ο κτηνίατρος θα σας ενημερώσει για τις ημέρες που το ζώο θα λάβει ξανά αγωγή για την πρόληψη των ενδοπαρασίτων, των εξωπαρασίτων και της λεϊσμανίωσης (καλα-αζάρ).

Ποτέ μην αμελείτε τη σχολαστική χρήση των σκευασμάτων αυτών (αμπούλα, χάπι, λουράκι), ειδικά κατά τους μήνες Μάρτιο – Οκτώβριο, που η σκνίπα είναι κυρίως ενεργή. Χρησιμοποιήστε πρόσθετα εντομοαπωθητικά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και προστατέψτε το ζώο μέσα σε σπιτάκι αν ζει σε αυλή. Ειδικά για σκύλους που ζουν έξω, υπάρχουν εντομοαπωθητικά με τα οποία ψεκάζεται το ζώο που πρέπει ανελλιπώς να χρησιμοποιούνται όταν σουρουπώνει.

Προμηθευτείτε σαμπουάν για σκύλους και βούρτσα αν το ζώο είναι μακρύτριχο και κάντε το μπάνιο το πολύ κάθε 4 εβδομάδες, για να αποφύγετε ερεθισμό του δέρματος και ξηροδερμία. Ποτέ μη ρίχνετε νερό απευθείας πάνω στο κεφάλι του ζώου και μην το σαπουνίζετε κοντά στα μάτια και τα αυτιά του. Ειδικά αν είναι φυλή με τριχωτά αυτιά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για εμφάνιση ωτίτιδας αν μείνει νερό μέσα στα αυτιά, γι’αυτό χρησιμοποιήστε βαμβάκι κατά τη διάρκεια του μπάνιου και μην τα βρέχετε. Καθαρίζετε τα αυτιά τακτικά με ενδεδειγμένα κτηνιατρικά προϊόντα και βαμβάκι που θα σας συστήσει ο κτηνίατρός σας.Καλό είναι να συνηθίσετε το σκυλάκι σας το βούρτσισμα των δοντιών του τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα με οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα για σκύλους, για να καθυστερήσετε την εμφάνιση οδοντικής πέτρας και ουλίτιδας.

Αν τον πάρετε μαζί στις καλοκαιρινές διακοπές σας, να ξέρετε ότι τα ζώα έχουν αυξημένο τον κίνδυνο της θερμοπληξίας. Σιγουρευτείτε ότι στο αμάξι υπάρχει πάντα επαρκής αερισμός, να μην εκτίθεται το ζώο άμεσα στον ήλιο και να κάνετε συχνές στάσεις για να πίνει νερό.

Το ζώο αυτό θα αποτελεί κυριολεκτικά ένα νέο μέλος στην οικογένειά σας. Διαλέξτε προσεκτικά το γιατρό του που θα τον αναλάβει και θα ξέρετε ότι μπορείτε να συμβουλεύεστε για ό,τι χρειαστείτε.

Στον σκύλο σας αρκεί να προσφέρετε την αγάπη και τη ζεστασιά που χρειάζεται και θα είναι για πάντα ο πιο πιστός σας φίλος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *